17. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali dört gün boyunca renkli görüntülere sahne oldu.

 

Ayvalık Belediyesi’nin baştan aşağı yenilenen Zeytin ve Zeytinyağı Galerisi’nin açılışı, ardından kortej yürüyüşü ve festival alanı ziyaretleri ile başlayan şenlik, dört gün boyunca konserlerle, gösterilerle, etkinliklerle, panellerle, sergilerle dolu dolu ve yoğun katılımla gerçekleşti.

 

Tescilli Ayvalık zeytinyağından yapılan yöresel yiyeceklerin ve ürünlerin ikram edildiği stantları gezen ziyaretçiler, zeytinin ve zeytinyağının kültürünü, zeytinin başkenti Ayvalık’ta yaşadı.

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası (ATO), Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Duyusal Analiz Laboratuarı (ATOLAB) ile Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından organize edilen festivale ilgi yoğun oldu.

 

FESTİVAL HAVASI TÜM KENTİ KUCAKLADI

17. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nin başlangıcında, Ayvalık Belediyesi Zeytin Galerisi’nin açılışı kurdelesini; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Furkan Demirbaş, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar birlikte kesti. Açılış kurdelesinin ardından zeytin galerisini ziyaret eden protokol, zeytin sektörünün temsilcileri, zeytin üreticisi kadınlar, siyasi partilerin temsilcileri, gaziler, daire amirleri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu Kırlangıç Yaşam Merkezi’ne kadar olan 500 metrelik yolda hasat yürüyüşünü gerçekleştirdi. Ayvalık Belediyesi’nin bando takımının öncülüğünde, zeytin üreticisi kadınların da hazır bulunduğu yürüyüşün ardından Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde zeytin üreticisi firmaların kurulan stantlardan oluşan zeytin pazarının açılışı yapıldı.

 

Stantları gezen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman ve Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ile protokol üyelerinin yanı sıra misafirler bol bol zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptı.

 

Festivalin açılış günü etkinlikleri kapsamında zeytin hasadı ve zeytin sıkımı etkinliği de Barbun’un Çiftliği’nde gerçekleştirildi. Toplanan zeytin taneleri, sıkım işleminden geçerek tadımları yapıldı. Protokol üyelerinin festivalin anlam ve önemine ilişkin konuşmalarını da yaptığı etkinlikte, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin; “Sonbaharla birlikte başlayan hasat sezonu sonunda zeytinyağı meşakkatli bir serüvenin ardından konuk olur sofralara. Damak çatlatan lezzetiyle, Ayvalık markasıyla, coğrafi işaretiyle, keyifli huzur dolu bir maceradır Ayvalık’ta zeytinin adı… Bol verimli, bereketli bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

 

Perşembe günü başlayan ve Pazar akşamına kadar devam eden festivalde, Ayvalık Ticaret Odası'nın "Sektörel Arşivi", "Hasat Kokuları", "Cumhuriyet Tarihi'nin İlk Yıllarında Ayvalık'ta Zeytinciliğin Basına Yansımaları" ve Zeytin Ağaçlarının Silüeti" resim sergileri yer aldı. Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde açılan sergiler sanatseverlerin ilgi odağı oldu.

 

Festival kapsamında panel serilerine “3T Teknolojik Tarihsel Tarım Projesi Tanıtımı ve UNESCO Bağlantısı Paneli” ile başlandı. “Ayvalık Zeytinyağının Ününün Korunması ve Bu Ünün Turizm Sektörüne Yansıtılması” konulu panel Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Mehmet Cavlı ve Gazeteci Neşe Berber’in katılımıyla gerçekleştirildi.
 

Küçükköy ve Altınova Meydan’daki etkinliklerde müzik dinletileri, halk oyunları ve yöresel ikramlar vatandaşlarla buluştu. Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’inde konuk olduğu etkinlerde Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin gün boyunca vatandaşlarla bir araya geldi.

 

Kentin her noktasına yayılan festivalde, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda açılan stantlar da ilgi odağı oldu. Aslıhan Kaplan Bayrak ve Eyüp Öz “EOLOS BULUŞMALARI 2” ve UESYO Derneği 2022 Seri Karma Sergisi ‘Zeytin Aşkına” sergileri kentin farklı noktalarında ziyaretçilerle buluştu.

 

Festivalin son gününde Sabahattin Tatar anasına düzenlenen “Zeytin Arası Koşusu Cunda Parkuru” Ayvelo Bisiklet Turu, Kratos Kürek Kulübü etkinlikleri gerçekleştirildi.

 

Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde dört gün boyunca canlı müzik performanslarının yanı sıra Ayvalık’ın usta şeflerinin birbirinden ustalıkla hazırladığı zeytinyağından yapılan tadım tabakları ziyaretçiler tarafından tam puan aldı.

 

Festival süresince onlarca stantta binlerce katılımcının alışveriş yaptığını ve gün boyu süren etkinliklerle eğlendiğini söyleyen Başkan Ergin, Ayvalık’ta şenlik coşkusunun doyasıya yaşandığını dile getirdi.

 

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin "17. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nde, binlerce misafirimizi ağırlamak, bu coşkuyu hep birlikte yaşamak çok güzeldi. Aynı coşku ve heyecanla gelecek yıllarda da hasat festivalimizin daha da geliştirerek sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz. Sizlerle beraber her şeyi yapacağıma emin olabilirsiniz. Katılımınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR
SİZ DE CEVAP YAZABİLİRSİNİZ
Bu yazı hakkında görüşünüzü belirtin.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.