Türk ve Ukraynalı bilim insanlarından örnek proje

 

Ege Üniversitesi, uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ege Üniversitesinde, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde uluslararası arenada ivme kazanan eğitim ve araştırma iş birlikleri birim bazında da sürdürülüyor.  Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Marmaralı ile Ukrayna’daki savaş nedeniyle Ege Üniversitesine davet edilen Ukrayna Kiev Ulusal Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Olena Kyzymchuk yürütücülüğünde hazırlanan “Tıbbi Destek Ürünü Olarak Kullanılabilecek Konforlu Elastik Tekstil Malzemelerinin Araştırılması ve Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK “2221 Konuk veya Akademik İzinli Bilim İnsanı Destekleme” programı kapsamında destekleniyor.

 

Prof. Dr. Olena Kyzymchuk ve Doç. Dr. Liudmyla Melnyk ile Prof. Dr. Arzu Marmaralı’dan oluşan bilim ekibi, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarete Doç. Dr. Liudmyla Melnyk’in 3 yaşındaki kızı Sofia Melnyk de katıldı

 

         “Üniversitemizin kapıları her daim bilim insanlarına açık”

Yurt dışından araştırmacıları Ege Üniversitesinde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Rektör Budak, “1955 yılında kurulup adeta bir bilim çınarına dönüşen üniversitemiz, nitelikli akademisyen kadrosu, uluslararası, çağdaş eğitimi ve bilimsel araştırma altyapısı ile ülkemizin en önemli yükseköğretim kurumlarının başında yer alıyor. Göreve geldiğimiz günden beri temel amacımız üniversitemizi uluslararası arenada hak ettiği yere taşımaktır. Belirlediğimiz yol haritamız ve üniversitenin misyon ve vizyon doğrultusunda uluslararasılaşma adına pek çok değerli çalışmayı gerçekleştiriyoruz. Bu noktada üniversitemiz bünyesindeki akademisyenlerimiz de yurt dışından akademisyenlerle ikili iş birlikleri yapıyor, multisipliner bir anlayışla nitelikli projeler geliştiriyorlar. Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Marmaralı ve Ukrayna Kiev Ulusal Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Olena Kyzymchuk ve Doç. Dr. Liudmyla Melnyk, çeşitli yaralanmalar ve ameliyatlar sonrasında hastalara destek sağlamak bazı hastalıkların oluşmasını engellemek amacıyla kullanılabilecek elastik tekstil malzemelerinin geliştirilmesi projesi kapsamında çalışmalar yürütüyorlar. Çok önemli ve anlamlı bulduğum bu iş birliklerinin artmasını temenni ediyorum. Ukrayna’daki savaşın bir an önce bitmesini temenni ediyorum. Dünyanın neresinden olursa olsun, üniversitemizin kapıları her daim bilim insanlarına açıktır. Bilim üretme azmimize katkı veren bilim insanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

 

“Üniversitemizin uluslararasılaşma hedefine katkı sağlayacak”

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Marmaralı, “Projemizin hedefi çeşitli yaralanmalar ve ameliyatlar sonrasında hastalara destek sağlamak ve bazı hastalıkların oluşmasını engellemek amacıyla kullanılabilecek elastik tekstil malzemelerinin geliştirilmesidir. Bu amaçla, proje kapsamında üretilen numunelerin testleri, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında yapıldı. Proje sonuçlarından elde edeceğimiz veriler neticesinde uluslararası dergilerde yayınlanmak üzere bilimsel makaleler hazırlıyoruz. Bu proje, üniversitemizde bilimsel değeri yüksek bir araştırmanın gerçekleştirilmesi yanında, savaş nedeniyle zor durumdaki Ukraynalı akademisyenlere destek sağlanması, farklı ülkelerden araştırmacıların tanışması ve farklı kültürler tanıması, ortak çalışma kültürünün gelişmesi, üniversitemizin uluslararasılaşma hedefine katkı sağlanması ve yeni proje fikirlerinin doğması bakımından önemlidir” diye konuştu.

 

         Ziyaret sonrası Rektör Budak, Prof. Dr. Olena Kyzymchuk ve Doç. Dr. Liudmyla Melnyk, Prof. Dr. Arzu Marmaralı ve Doç. Dr. Liudmyla Melnyk’in 3 yaşındaki kızı Sofia Melnyk ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR
SİZ DE CEVAP YAZABİLİRSİNİZ
Bu yazı hakkında görüşünüzü belirtin.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.