Ege Üniversitesi tarafından düzenlenen (EÜ) Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında, “Atatürk ve Dans” adlı sunum etkinliği gerçekleştirildi. EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü tarafından düzenlenen etkinliğe, EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

 

EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölüm Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Öcal Özbilgin’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Mustafa Kemal Atatürk'ün müziğe ve dansa verdiği önemden bahsedilirken, dönemin sosyo-ekonomik ve kültürel şartları ile dansa olan bakış açıları hakkında bilgi verildi. Prof. Dr. Özbilgin, "Atatürk küçük yaşlarından itibaren dansa ilgi duyuyor. İlkokul ve ortaokul yıllarında dans ile ilgileniyor. Entelektüel birikim elde etmek istediği için bu dönemlerde mahallesinde bulunan bir dans okuluna kayıt oluyor. Burada hem vals yapmayı hem de Fransızca konuşmayı öğreniyor" dedi.

 

“Teneffüslerde Dans Eğitimi”

Atatürk'ün Harp Okulu eğitimi için İstanbul'a gittiği dönemde de dansa olan ilgisinin devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Özbilgin, "Mustafa Kemal, İstanbul'da dans etmeye devam ediyor. Harp Okulu'nda birlikte eğitim gördükleri arkadaşlarını da dansa teşvik ediyor hatta onlara teneffüs aralarında dans eğitimi veriyor. Onun için dans ve müzik, uygar bir yaşam düzeyine ulaşmak için vazgeçilmez bir öneme sahipti." diye konuştu.

 

“İzmir Cumhuriyet Balosu bir ilk”

Atatürk'ün 1925 yılında İzmir'de ilk Cumhuriyet Balosunu düzenlediğini ve bu balo için oldukça özen gösterildiğini söyleyen Prof. Dr. Özbilgin, "Atatürk için müzik ve dans, muasır medeniyetler seviyesine varmanın bir göstergesiydi. İzmir’de düzenlenen balodan sonra Türkiye'de bir dans çılgınlığı başlıyor. İnsanlar bu dönemde dans kurslarına yazılmaya başlıyor ve dans eğitimlerine yönelik el broşürleri dağıtılmaya başlanıyor. Atatürk, düzenlediği balolar ile bir yanda Batı dünyasındaki müzik ve dans sanatını teşvik ederken, diğer yandan Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Geleneksel Türk Danslarının önemini her fırsatta vurguluyordu. Atatürk, özellikle Rumeli Müziklerine ve Zeybek Dansına oldukça düşkündü" dedi.

 

Lisansüstü Öğrencilerinden Dans Gösterisi

Etkinlikte, Türkiye’de Cumhuriyetin ilk dönemlerine ait vals ve zeybek danslarına ait tarihi video kayıtlarının izlenmesinin ardından, Türk Halk Oyunları Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Ceyda Sarıoğlu ve Türk Halk Oyunları Bölümü doktora öğrencisi Barış Sarıkaya tarafından zeybek gösterisi sergilendi. Atatürk’ün zeybek oyunlarının her türlü kamusal alanda kadınlarla birlikte oynanmasını teşvik eden düşüncesi üzerine kurgulanan dans gösterisi, izleyiciler tarafından büyük alkış aldı. Sunumun sonunda, Konservatuar Müdürü Prof. Dr. Özge Gülbey Usta, sunumu gerçekleştiren Prof. Dr. Özbilgin’e ulu önderin sanata verdiği önemi vurgulayan sunumu için teşekkür etti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR
SİZ DE CEVAP YAZABİLİRSİNİZ
Bu yazı hakkında görüşünüzü belirtin.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.