Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, Türkiye’nin etkinlik ve ziyaretçi sayısı bakımında en büyük kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı 14. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Kentin marka değeri haline gelen Kitap Fuarı bu yıl 05-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve 10.30-21.00 arasında ziyarete açık olacak. 14. Kocaeli Kitap Fuarı, Uluslararası Kocaeli Kongre Merkezi ve otopark alanında kurulan çadır alanında yapılacak. Prof. Dr. Sadettin Ökten’in onur konuğu olacağı bu yılki Kitap Fuarı’nın teması ise “Savaşın ve Acının Edebiyatı” olarak belirlendi. Kitap dostlarının her yıl sabırsızlıkla beklediği Kocaeli Kitap Fuarı’nda bu yıl 980 panel, söyleşi ve imza etkinliği gerçekleştirilecek. 530 yayın evi, sahaf ve STK katılacak. Türkiye’nin en önemli edebiyatçıları geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Kocaelili okurlarıyla buluşacak. Kocaeli Kitap Fuarı’nın bu yılki hedefi ise 1 milyon ziyaretçi olarak belirlendi.

 

GENEL SEKRETER DR. BARAÇLI TANITIMINI YAPTI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, 14. Kocaeli Kitap Fuarı ve etkinlik takvimini düzenlediği basın toplantısı ile tanıttı. Maide Kafe’de düzenlenen basın toplantısında; Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Mustafa Eren, Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Murat Yavuz, Basın ve Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Mustafa Cebeci, Kent’im A.S Genel Müdürü Mustafa Albayrak, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı ve Kocael Üniversitesi Kurumsal İletişim Başkanı Doç. Dr. Banu Küçüksaraç yer aldı.

 

2009’DAN BUGÜNE GURUR VEREN TABLO

Genel Sekreter Dr. Baraçlı basın toplantısına Kocaeli Kitap Fuarı’nın 2009 yılında başlayan yolculuğundan kesitler vererek başladı. “Kocaeli Kitap Fuarı’nı ilk olarak 2009 yılında, kültür ve fikir dünyamıza yeni bir soluk kazandırma hedefiyle başlattık” diyen Genel Sekreter, “O günden bugüne, her yaştan insanı ilham verici yazarlar, düşünce insanları ve şairlerle buluşturmayı amaç edindik. 2009’dan bugüne Kitap Fuarı’nda toplamda 7,4 milyona yakın ziyaretçiyi sevdiği yazarlarla buluşturduk. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu anlamda Türkiye’de yerel yönetimler arasında bir ilke imza attı. Toplumun her kesiminden büyük ilgi gören kitap fuarı, entelektüel kapasitesi, ziyaretçi sayısı, reklam değeri ve etki gücü bakımından her yıl gelişerek geleneksel bir form kazandı” dedi. Basın toplantısında. 2009 yılında 10 bin ziyaretçiyle başlayan yolculuğun geçtiğimiz yıl 988 bin 444 kitapsevere ulaştığı bilgisinin altı çizildi.

 

HAK EDİLEN UNVAN: ÖZGÜRLÜKLER FUARI

Tanıtım toplantısında; özgürce ve herkesin emeğine saygı duyarak birlikte yaşamanın mümkün olduğu gerçeğinin vurgulandığı Kocaeli Kitap Fuarı’nın, bu özellikleriyle “Özgürlükler Fuarı” unvanını elde ettiği kaydedildi. Dokuz gün sürecek fuarda her yıl olduğu gibi edebiyat, tarih, fikir, medya, siyaset ve sanat dünyasının önemli yazarlarının okurlarıyla buluşacağı açıklandı.

 

ETKİNLİK TAKVİMİ İLE İLGİLİ BİLGİ AKTARDI

Genel Sekreter Dr. Hayri Baraçlı toplantıda 14. Kocaeli Kitap Fuarı’nın etkinlik takvimi hakkında da geniş kapsamlı bilgi aktardı. Bu çerçevede üniversite gençliğinin kitap fuarına olan katılımının arttırılması amacıyla ilk etkinlik Kocaeli Üniversitesi’nde yapılacak. 2 Ekim Çarşamba günü, Kocaeli Üniversitesi’nde “Gülen Gözler” sinema filminin gösterimi gerçekleştirilecek.

 

SADECE BU KENTTE AĞAÇLAR KİTAP AÇAR

4 Ekim Cuma günü ise sabah 07:30’da “Ağaçlar Kitap Açıyor” etkinliği ile kitap sevgisini şehrin merkezine taşıyarak Kitap Fuarı’nın geleneksel etkinliğini başlatılacak.  Etkinlik aynı gün 14.00’te Kocaeli Üniversitesi’nde yapılacak,

BARAÇLI’DAN ANLAMLI DAVET

14. Kocaeli Kitap Fuarı’nın resmi açılışı 04 Ekim Cuma akşamı 19.00’da Kocaeli Kongre Merkezi’nde olacak. Genel Sekreter Dr. Baraçlı, Kitap Fuarı’nın Kocaelililerin sahip çıkmasıyla bugünlere geldiğini hatırlatarak, tüm vatandaşları resim açılış törenine davet etti.  

ONUR KONUĞU PROF. DR. SADETTİN ÖKTEN

14. Kocaeli Kitap Fuarı’nın onur konuğu Prof. Dr. Sadettin Ökten olacak. 04 Ekim Cuma akşamı gerçekleştirilecek açılış programına katılacak olan Prof. Dr. Ökten, dünyada yaşanan zorluklara, insani değerlerin erozyonuna ve bunlara karşı nasıl bir vicdan ittifakı kurulabileceğine dair düşüncelerini paylaşacak.

AÇILIŞTA TİYATRO GÖSTERİSİ 

Açılışta muhteşem bir tiyatro gösterisi kitap dostlarını bekleyecek. “Bir Yürüyüşün Öyküsü” adındaki oyunda; yüzyıllardır her millete kucak açan Anadolu’da yakılan ağıtların yanı sıra şiir ve hikâyeler sahneye yansıyacak. 

SAVAŞIN VE ACININ EDEBİYATI

Bilindiği gibi Kitap Fuarları her yıl belirlenen bir tema ile yola çıkıyor. Kocaeli Kitap Fuarı’nın bu yılki teması ise  “Savaşın ve Acının Edebiyatı” olarak belirlendi. Kocaeli bu yıl kitap fuarından tüm dünyaya ‘’Yaşa Güzel Çiçek Yaşa’’ Bir çiçeğe, onu öldürmek, yok etmek isteyenlere inat “yaşa güzel çiçek yaşa” diye seslenecek. Bu tema çerçevesinde, savaşların, sürgünlerin ve insanlık tarihinin en acı dolu sayfalarının ardından yazılmış edebi eserleri, yazarlar ve akademisyenlerle birlikte masaya yatırılacak. Bu kapsamda yabancı yazarlar da görüşleriyle Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk olacak. Fuar boyunca, özel oturumlar ve etkinlikler düzenlenecek. Filistin, Doğu Türkistan, Bosna ve Anadolu’nun acılarla yoğrulmuş topraklarından çıkan edebi eserler ele alınacak.

YAZARLAR FİLİSTİN ZULMÜNÜ ANLATACAK

Kitap Fuarı’nda yerli ve yabancı yazarlar da özellikle Filistin zulmü konusunda kıymetli görüşlerini paylaşacak. Filistin ve Bosna-Hersek’li yazarların yanı sıra Beşir Ayvazoğlu; Kurtuluş Savaşı sonrasında Anadolu topraklarında yeşeren ve bir millete özgürlük meşalesi yaktıran edebiyatı anlatacak.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: REHBER KİTAP

Öte yandan Kitap Fuarı’nın ana temasına uygun olarak tasarlanan ve oturumların konularıyla ilgili temel bilgiler, referans kitap özetleri, şiir çevirileri ve önemli biyografik değinilerin yer alacağı 14.Kocaeli Kitap Fuarına özel rehber kitap hazırlandı.  Türkiye’de bir ilk olan çalışma, 18 bölüm şeklinde hazırlandı. Kitapta rehber bilgilerin yanı sıra 18 ülke ve bölgenin önemli yazar ve şairlerinin eserlerinden alıntılar yer alıyor. Kitap çalışması e-kitap olarak Kocaeli Kitap Fuarı web sitesinde yayınlanacak.

SEZAİ KARAKOÇ FİKİRLERİYLE KİTAP FUARI’NA KONUK OLACAK

Türk Edebiyatı’nın kutup yıldızı Sezai Karakoç ise edebi hayatımıza yön veren fikirleriyle Kocaeli Kitap Fuarı’na konuk olacak. Bilindiği gibi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 16-19 Kasım 2023 tarihleri arasında üstat Seza Karakoç adına dört gün süren Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu düzenlemişti. Bu özel etkinlikte, Karakoç’un Hızır imgesi üzerinden eserlerini günümüzle yeniden yorumlayan 40 yazar, şairin 40 saatlik manevi yolculuğunu anlattı.  Her oturumda “Hızırla Kırk Saat” şiirleri incelenerek katılımcılar, Karakoç’un zengin fikir dünyasında bir keşfe çıktılar. Bu konuşmalar,  Kocaeli Kitap Fuarı’nda “Hızırla Kırk Saat İçin Kırk Konuşma” adıyla kitaplaştırılarak edebiyat dünyasıyla buluşturulacak.

7 EKİM FİLİSTİN PROGRAMLARI

7 Ekim’in 1.yılında daha güçlü tepkiler sunmak adına Yücel Arzen’in Filistin için bestelediği eserlerden oluşan konser ve söyleşi ile sanat ve edebiyatın gücünde Filistin anlatısını canlı tutulacak..

KUTSAL İŞGAL BELGESELİ VE SÖYLEŞİSİ

Bizzat İsrail vatandaşları tarafından siyonizmin acımasız ve yok edici ateşi ile günlerce süren tehlikeli bir televizyonculuk anlayışı ile kurgulanan ve bu büyük zulmün tarihe kaydı olan belgesel de Kocaeli Kitap Fuarı’mızda seyircisi ile buluşacak.

KİTAP FUARI’NA ULAŞIM

Basın toplantısında 9 gün boyunca devam edecek olan Kocaeli Kitap Fuarı’na ulaşım konusu da gündeme geldi. Genel Sekreter Baraçlı bu konuda önemli bir hatırlatmada bulunarak, Kocaeli Kitap Fuarı’nda bu sene 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlamayı öngördüklerini hatırlattı.

KİTAP FUARI’NA ULAŞIM

 “Türkiye’nin bu en özel kitap fuarına sorunsuz ulaşabilmesi, ulaşımda sıkıntı yaşamaması için tüm imkânlarımızı seferber ettik” diyen Genel Sekreter Baraçlı, “Öncelikle vatandaşlarımızdan ricam olabildiğince tramvay hattını kullanmaları. Tramvayla Kongre Merkezi durağında inip üst geçitten karşıya geçerek Kongre Merkezi’ne kolaylıkla ulaşım sağlayabilirler. Özel araçlarıyla gelecek vatandaşlarımız için de Seka Hastanesi ile Sekapark 3. Etap otopark alanlarını hazırladık. Milli Eğitim Öğrencilerimiz için ise özel otobüs seferleri düzenleyeceğiz.

16 KAMPÜSTEN FUARA SEFER DÜZENLENECEK

Bunun yanı sıra Kocaeli Üniversite’mizdeki üniversite öğrencilerimiz için seferler oluşturduk. Kocaeli Üniversitemizin 16 kampüsünden öğrenciler Kitap Fuarı’na düzenlenecek seferlerle ulaştırılacak. Kocaeli’nin tüm ilçelerinden katılım sağlayacak vatandaşlar için de ring servisleri oluşturuldu. Ring servislerinin saatleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarının yanı sıra resmi internet sitesi ve Alo 153 danışma hattı üzerinden de Kitap Fuarı süresince duyurulacaktır” şeklinde konuştu

ALO 153 VE ENGELSİZ TAKSİ

Bununla beraber Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, özel bireylerin ulaşımı konusunda gelecek talep yönünde hizmet verecek. Özel bireyler ulaşım taleplerini Alo 153’e iletebilecek. Engelsiz Taksi birimi iş birliğiyle vatandaşların ulaşımı sağlanacak.

GELECEĞE UMUT DOLU BİR YOL HARİTASI İÇİN…

Genel Sekreter Baraçlı basın toplantısının sonunda bir kez daha kentin marka değeri olan, Kocaeli Kitap Fuarı’na tüm vatandaşları davet etti. Baraçlı, “Savaşların ve acıların geride bıraktığı izleri anlamak, edebiyatın dönüştürücü gücünü deneyimlemek ve geleceğe dair umut dolu bir yol haritası oluşturmak için hep birlikte olacağız” diyerek basın toplantısını tamamladı.

63 BİN ÖĞRENCİNİN TAMAMININ KİTAP FUARINA KATILIMINI HEDEFLİYORUZ

Basın toplantısında Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren de bir konuşma yaptı. Doç. Dr. Eren, Kocaeli Üniversitesi’nin 14. Kocaeli Kitap Fuarı’na paydaş olarak ve tüm birimleriyle destek verdiğini söyledi. Tanıtım ile ilgili olarak duyurularını gerçekleştirdiklerini kaydeden Doç. Dr. Eren “Kocaeli Üniversitesi’nde eğitim gören 63 bin öğrencimizin tamamının, Büyükşehir Belediyemizin bize sağladığı imkanlarla, fuara katılımını sağlamayı hedefliyoruz  En üst düzeyde katılım olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

KOCEALİ ÜNİVERSİTE VE KENT İŞBİRLİĞİNİN EN ÜST DÜZEYDEKİ YERİDİR

Fuarda ayrıca Kocaeli Üniversitesi’nin, Rektörler Buluşması gibi etkinlikler gerçekleştireceğini hatırlatan Doç. Dr. Eren, “Bunlar Kocaeli adına çok güzel gelişmeler. Kocaeli, üniversite ve kent işbirliğinin en üst düzeyde gerçekleştiği yerdir. Kocaeli Üniversitesi olarak tüm paydaşlarla birlikte fuarda yer alacağız. Geçen yıl fuarı 1 milyona yakın kişi ziyaret etti. Ben bu yıl bu sayının artacağını düşünüyorum.

KOCAELİ BİR PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİYOR

Kocaeli Kitap Fuarlarında bir çoğulculuk görüyorum. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, ülkemizin ana damarını oluşturan tüm unsurları burada ve huzur içinde görüyoruz. Bu da bize ülke adına mutluluk veriyor. Kocaeli bir paradigma değişikliğine gidiyor. Kocaeli denince daha önceleri sanayi akla geliyordu.  Ama artık Kocaeli’ndeki üniversite, büyükşehir ve STK’ların vizyonu ile birlikte Kocaeli sadece bir sanayi kenti değil aynı zamanda  bir sanat, kültür, turizm ve bilişim şehri yolunda ilerliyor. Biz de buna bir katkı sunarsak çok mutlu oluruz. Kitap fuarlarında çok büyük bir emek var. Ben Başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın’a, Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürkt ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kitap Fuarımızın kentimize hayırlı olmasını ve bundan sonra uluslararası boyuta ulaşmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.