Bitcoin 64.581 dolar, lider altcoin Ethereum 2.638 dolar seviyesinde işlem görüyor. Kripto para piyasasının toplam değeri 2,27 trilyon dolar. Bitcoin’in piyasa değeri 1,27 trilyon dolar, Ethereum’un piyasa değeri ise 317 milyar dolar. CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan bültende kripto para sektöründeki gelişmelere yer veriliyor.

ABD Spot Bitcoin ETF’leri Haziran’dan bu yana en yüksek günlük girişi kaydederken, BlackRock’un Spot Ethereum ETF’si ilk kez 1 milyar doları aştı

ABD merkezli spot Bitcoin ETF’leri üst üste yedi işlem günü boyunca kesintisiz girişler kaydederek büyümesini sürdürdü. Cuma günü gerçekleşen girişler, haziran ayından bu yana görülen en yüksek günlük giriş olarak dikkat çekti. Bu yükselişle birlikte fonların toplam varlık değeri 61,21 milyar dolara ulaşarak son iki ayın en yüksek seviyesini gördü. Cuma günü toplamda 494,27 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Ark ve 21Shares’in ARKB fonu 203,1 milyon dolarlık girişle lider olurken, Fidelity’nin FBTC fonu 123,6 milyon dolar ve BlackRock’un IBIT fonu 110,8 milyon dolarlık giriş kaydetti. Diğer fonlar arasında Grayscale’in GBTC fonu 26,1 milyon dolar, Bitwise’in BITB fonu 12,9 milyon dolar, VanEck’in HODL fonu 11,1 milyon dolar, Invesco’nun BTCO fonu 3,3 milyon dolar ve Valkyrie’nin BRRR fonu 3,3 milyon dolar giriş gördü. Dört fon ise kayda değer bir hareket olmadı. Bu toplam giriş, 4 Haziran’da kaydedilen 886,75 milyon dolardan sonraki en yüksek seviyeye ulaştı. Benzer şekilde ABD merkezli spot Ethereum ETF’leri de Ağustos başından bu yana en yüksek haftalık girişlerini kaydetti. Altı hafta üst üste gerçekleşen çıkışlardan sonra spot ETH ETF’leri dönüm noktasına ulaştı. SoSoValue verilerine göre, cuma günü Ethereum ETF’lerine 58,7 milyon dolarlık giriş oldu ve haftalık toplam giriş 84,5 milyon dolara yükseldi. Bu altı haftalık çıkış serisinin ardından fonların ilk kez net pozitif giriş kaydettiği bir hafta oldu. Fidelity’nin FETH fonu 42,5 milyon dolarla en büyük girişe sahip olurken, BlackRock’un ETHA fonu 11,5 milyon dolarlık girişle onu takip etti. BlackRock’un fonu, bu girişlerin ardından toplamda 1 milyar dolarlık net varlık değerine ulaşarak bu başarıya imza atan ikinci Ethereum fonu oldu.

 

New York merkezli bir hedge fonuna göre ABD seçim sonuçları, Bitcoin’in dördüncü çeyrekteki yükselişini yavaşlatmayacak

ZX Squared Capital’in yatırım başkanı CK Zheng’e göre ABD’deki başkanlık seçimleri, kazanan kim olursa olsun, Bitcoin’in fiyatına olumlu etki yapacak. Zheng, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat partilerin artan ABD borcu ve bütçe açıklarıyla ilgili gerekli adımları atmamasının seçim sonrasında Bitcoin için güçlü bir yükseliş anlamına geleceğini belirtti. Ayrıca, Nisan ayında gerçekleşecek Bitcoin yarılanmasının tarihsel olarak dördüncü çeyreklerde güçlü yükselişler getirdiğini ve önceki başkanlık seçimlerindeki belirsizlik dönemlerinin de Bitcoin’e yarar sağladığını hatırlattı. CoinGlass verilerine göre Bitcoin 2013’ten bu yana altı kez dördüncü çeyrekte %50’den fazla yükseldi ve yarılanma yıllarında bu kazançlar daha da arttı. Zheng, bu yılın dördüncü çeyreğinde ya da kısa süre sonra Bitcoin’in yeni bir zirveye ulaşmasını bekliyor. Web3 PR firması YAP’ın CEO’su Samantha Yap ise, Bitcoin fiyatındaki yükselişlerden ziyade bu tür dönemlerde artan perakende yatırımcı ilgisinin daha önemli olduğunu vurguladı. Medya ilgisinin de genellikle perakende ilgiyi takip ettiğini belirten Yap, bu süreçlerde kripto ve Web3 alanında daha fazla kullanıcının benimseyeceği, kullanışlı ve erişilebilir uygulamaların hazır olmasının kritik olduğuna dikkat çekti. Zheng, ayrıca ABD Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz indiriminin, özellikle ekonominin “yumuşak iniş” gerçekleştirmesi durumunda, Bitcoin ve riskli varlıklar için olumlu olacağını söyledi. Bu senaryoda Bitcoin’in fiyatının NASDAQ ile güçlü bir korelasyon göstermesini beklediğini belirtti. Cysic’in kurucusu Leo Fan ise piyasalara yeniden likidite akışının başladığını ve bunun önümüzdeki aylarda Bitcoin’de daha güçlü fiyat hareketleri için zemin hazırlayabileceğini ifade etti. Bitcoin’in “dijital altın” olarak görülen rolünün ve makroekonomik istikrarsızlıklara karşı bir güvence olmasının özellikle geleneksel piyasalar dalgalı seyrederken daha fazla kurumsal sermaye çekeceğini vurguladı.

 

Vitalik Buterin, ‘Ethereum uyumluluğunu’ ölçmek için kriterler öneriyor

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, projelerin Ethereum’un değerlerine ne kadar “uyumlu” olduğunu ölçmek için bir dizi kriter önerdi. 28 Eylül tarihli blog yazısında Buterin, “Ethereum uyumluluğuna” ulaşmanın Ethereum ekosistemindeki en önemli sosyal zorluklardan biri olduğunu belirtti. Ancak bu birçok farklı ekip, geliştirici, araştırmacı ve topluluğun Ethereum’a kendi yollarıyla katkı sunmaya çalışması nedeniyle zor bir görev. Buterin, projelerin Ethereum ekosisteminin bir parçası olarak uyum içinde gelişmesi gerektiğini, aksi takdirde 138 farklı ve uyumsuz yapının ortaya çıkabileceğini söyledi. Uyum ölçütleri arasında, projelerin açık kaynak kodlu olup olmadığı, ne kadar birlikte çalışabilir oldukları ve ERC standartlarına uyum gibi faktörler bulunuyor. Ayrıca, merkeziyetsizlik ve güvenlik de değerlendirilebilir. Buterin, bir projenin ekibi veya sunucuları ortadan kalktığında uygulamanın hâlâ kullanılabilir olup olmadığının ve ekibin sistemi içeriden saldırıya uğratması durumunda ne kadar hasar verebileceğinin de önemli kriterler olduğunu belirtti. Buterin, Ethereum’un tarafsız kalmasının önemini vurgulayarak, uyumun “doğru arkadaşlara sahip olmak” anlamına gelmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, projelerin Ethereum topluluğuna ve insanlığa ne kadar olumlu katkı sunduğu, örneğin finansal kapsayıcılığı artırmak veya kamu fonlama mekanizmaları yaratmak gibi etkilerle de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Son olarak Buterin’in Ethereum ekosistemindeki etkisine değinilerek Cardano’nun kurucusu Charles Hoskinson, Ethereum’un Buterin’e çok fazla bağımlı olabileceği konusunda uyardı. Eğer Buterin devreden çıkarılırsa, gelecekteki gelişmelerin nasıl ilerleyeceği belirsiz olabilir.

 

Teknik Analiz

BTCUSDT

Bitcoin, 63.762 dolar seviyesinden geçen 200 günlük hareketli ortalamayı (MA200) kırdıktan sonra, aralığın orta noktası olan 66.500 dolara kadar bir yükseliş gerçekleştirdi. Ancak bu seviyede karşılaşılan satış baskısı, fiyatın 64.200 dolara kadar geri çekilmesine yol açtı. Teknik analiz hazırlanırken Bitcoin 64.554 dolar civarında işlem görüyordu. Eğer MA200’ü kaybetmezse piyasa yeniden güç toplayarak 66.500 dolara doğru bir yükseliş yaşayabilir. Bu seviyede gerçekleşecek yüksek hacimli bir kırılım fiyatı 73.750 dolardaki zirveye doğru taşıyabilir. Öte yandan, Bitcoin MA200’ü kaybederse fiyatın 62.500 dolara kadar gerilemesi muhtemel. Bu destek bölgesinde tutunamazsa düşüş 60.500 dolara kadar sürebilir.

 

ETHUSDT

Ethereum, 2.550 dolardan aldığı destekle birlikte 2.738 dolara kadar bir yükseliş gösterdi. Ancak bu seviyede karşılaştığı satış baskısı, fiyatın 2.700 dolar üzerinde kalıcılık sağlayamamasına ve 2.600 dolara kadar geri çekilmesine neden oldu. Teknik analiz hazırlanırken Ethereum, 2.639 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Bu seviyede tutunabilirse yeniden 2.700 doları kazanmak için bir yükseliş hareketi gerçekleştirebilir. Eğer bu seviyenin üzerinde kalıcı olmayı başarırsa sıradaki hedef 2.817 dolardaki direnç bölgesi olacaktır. Bu direnç bölgesinde güçlü bir hacimle gerçekleşecek bir kırılım fiyatı 3.119 dolardaki 200 günlük hareketli ortalamaya kadar taşıyabilir. Öte yandan Ethereum 2.600 dolar seviyesini kaybederse fiyatın yeniden 2.550 dolara kadar geri çekilme olasılığı yüksek. Eğer bu seviyede destek bulamazsa düşüşün derinleşerek 2.440 dolara kadar devam etme riski var.

 

SOLUSDT

Solana, 154 dolardaki direnç bölgesini aştıktan sonra 162 dolara kadar bir yükseliş gerçekleştirdi. Ancak bu seviyede karşılaşılan satış baskısı, fiyatın 154 dolardaki destek bölgesine geri çekilmesine neden oldu. Teknik analiz yapılırken, Solana’nın 157 dolar seviyesinde işlem gördüğü gözlemleniyor. Eğer Solana 163 doları yeniden kazanmayı başarırsa fiyatın 174 dolardaki direnç bölgesine kadar yükselme potansiyeli var. Bu seviyede gerçekleşecek güçlü bir hacimli kırılım ise yükselişi 188 dolara kadar sürdürebilir. Öte yandan Solana 154 dolar desteğini kaybederse fiyatın 140 dolara kadar gerilemesi muhtemel. Eğer bu seviyede de tutunamazsa düşüş daha da derinleşebilir ve 130 dolara kadar sürebilir.

 

Öne Çıkan Altcoinler:

Ethena (ENA): Fiyatı $0,406 son 24 saatte %12,96 ve 7 günde %44,44 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $699.053.538

Mina (MINA): Fiyatı $0,5998 son 24 saatte %11,52 ve 7 günde %21 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $697.346.035

Bittensor (TAO): Fiyatı $593 son 24 saatte %9,86 ve 7 günde %6,87 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $4.383.475.777

Arweave (AR): Fiyatı $23,65 son 24 saatte %9,18 ve 7 günde %13,70 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $1.552.510.319

SUI (SUI): Fiyatı $1,77 son 24 saatte %7,22 ve 7 günde %11,98 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $4.756.670.143

Conflux (CFX): Fiyatı $0,19 son 24 saatte %8,89 ve 7 günde %31,11 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $860.768.671

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Ulaşmış olduğunuz bu rapor kapsamındaki gerek sözel gerekse de görsel kripto para bilgileri, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derlenmiştir. CoinTR, her an hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu kripto para bilgilerini değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan işbu rapor kapsamındaki bilgilerde, CoinTR hiçbir şekil ve surette herhangi bir taahhüdünü içermediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin gerek doğrudan gerek dolaylı olarak uğrayacağı maddi ve/veya manevi zararı, kâr mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette CoinTR sorumlu tutulamayacaktır.

 

CoinTR Hakkında

2022 yılında İstanbul merkezli hizmet vermeye başlayan CoinTR borsası, tanınan borsalarda tecrübe elde etmiş üst kademe yöneticilerin ve ürün geliştiricilerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş, alanında uzman ekip üyeleri ile Türkiye’nin lider borsalarından biri olmaya hazırlanmaktadır. Yakın zamanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan gelen yeni CEO’sunu ve resmi kurumlardan gelen diğer danışma kurulu üyelerini duyurarak sektöre güven veren bir giriş yapmıştır. Resmi mevzuatlara uygun hareket eden ve MASAK tarafından denetime tabi tutulan CoinTR, VakıfBank ve Ziraat Bankası gibi devlet bankalarıyla entegre çalışmasının yanı sıra global ölçekte yerli bir borsa olarak faaliyet göstermektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.