Bu yıl 22-25 Eylül tarihleri arasında “Balkan Günleri” temasıyla Çeşme Belediyesi tarafından hayat bulan Uluslararası Çeşme Festivali binlerce kişiyi ağırladı. 

 

Çeşme’nin dört bir yanında coşkuyla kutlanan festivalde konserden seminere, sergiden yemek yapım ve tadım atölyelerine kadar birçok etkinliğin gerçekleştirildi. Festivalin son gününde Boşnak, Rumeli ve Arnavut mutfağına özel lezzetler yapıldı.

 

Aya Haralambos Kilisesi’nde Moderatörlüğü’nü Feyyaz Sağlam’ın yaptığı Balkan Edebiyatı Söyleşisi ve Okuma Etkinliği gerçekleştirildi. Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda Suzan Kardeş, Cambo Aguşev, Alaçatı Meydan Sahnede Shukar Muzika eş zamanlı düzenlenen konserler ile Çeşme Festivali’ne veda edildi.

 

“Balkan kültürümüzün tüm renklerini yaşadık”

Çeşme Festivali’ni yeniden hayata geçirmenin mutluluğunu yaşayan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Balkan kültürümüzün tüm renklerini gururla festivalimize resmettik, tarihi değerlerimize, aile bağlarımıza sahip çıktık. Balkanlardan gelen misafirlerimizle kurduğumuz gönül bağlarıyla dostluk ve kardeşliğimizi perçinledik. Sürdürülebilir turizmin Türkiye’deki yıldızı kentimizde; uluslararası ses getiren festivallere ev sahipliği yapmanın, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmanın, doğayı korumanın, dayanışma kültürünü büyültmenin haklı gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Dünya Markası Çeşme’mizde hizmet aşkımızı, kentimize duyduğumuz bağlılıkla birleştiriyor; özgürlüklerin, sanatın, kültürün, insan haklarının kent hafızasına nüfus ettiği kadim şehrimizde vatandaşlarımızdan aldığımız güçle geleceğe yürüyoruz” dedi. 

 

Konserler, sergiler, söyleşiler…

Festival kutlamaları kapsamında eş zamanlı başlayan konserlerde Balkan Paradice Orchestrası, Shantel, Cambo Aguşev, Shukar Muzika, Suzan Kardeş, Shukar Muzika, Cenk Bosnalı, Muammer Ketencoğlu, Yasemin Göksu, Kolektif İstanbul, Çalgıya İzmir gibi isimler sahne aldı.

 

Ünlü Tarihçi, Akademisyen ve Yazar İlber Ortaylı Balkan Göçü ve Türkiye’ye Etkileri, Cahit Berkay Ülke Ülke Balkan Müziği, Murat Meriç Balkan Müziği ve Türk Popu, Muammer Ketencoğlu Hikayeleriyle Balkan Şarkıları, Engin Güneysu Saraybosna’nın Gözyaşları, Yasemin Göksu Elveda Rumeli ve Balkan Edebiyatı üzerine söyleşiler gerçekleştirildi.

 

Boşnak, Rumeli ve Arnavut mutfağından özel lezzetlerin worksoplarının yapıldığı festivalde Engin Güneysu, Keçe Ali sergisi açıldı.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR
SİZ DE CEVAP YAZABİLİRSİNİZ
Bu yazı hakkında görüşünüzü belirtin.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.