Bu konu bir işletmenin siber güvenlik durumunu büyük ölçüde etkileyebilir.  Alarm yorgunluğunun belirtileri ve bu durumu iyileştirmenin yollarını bilmek, işletmenin ve çalışanlarının sürekli refahı için çok önemlidir. Siber güvenlik şirketi ESET alarm yorgunluğu ile ilgili  değerlendirmelerini paylaştı, çözüme yönelik  önerilerini aktardı. 

 

BT çalışanları için bazen yapılacak o kadar çok iş vardır ki odaklarını  kaybedebilir, bazı önemli ayrıntıları gözden kaçırabilirler. Bu da verimlilik, performans ve çıktıda düşüşe yol açarak tam bir tükenmişlikle sonuçlanır. Bu durum özellikle, üstesinden gelinemeyen görevler nedeniyle tükenmişlik oranlarının yüksek olduğu BT işleri için geçerlidir.

 

Alarm yorgunluğu nedir?

Alarm yorgunluğu birçok şeyin işaretidir ancak çoğunlukla yaklaşan bir tükenmişliğin işaretidir. Özellikle siber güvenlik alanında karmaşık ara yüzler, yanlış pozitiflerle dolu hatalı güvenlik yazılımı ya da gelen uyarılarla başa çıkmaya çalışmak bunaltıcı olabilir.  Çalışanın  dikkati sürekli olarak talep edilir, stres seviyesi artar ve raporların sayısı nedeniyle olayların daha derinlemesine araştırılmasından hoşlanılmayabilir; bu da iş yerindeki diğer dikkat çağrılarıyla birleştiğinde kişinin iş yükünü ciddi şekilde artırabilir. Bunu sürekli tetikte ve dikkatli olma ihtiyacı olarak hayal edin. Birkaç kez tekrarlandığında bu durum kişiyi tükenmişliğe götürecektir. BT çalışanlarının işlerini kat kat zorlaştıran şeylerden biri de kötü, hatalı veya aşırı karmaşık yazılımlardır. 

 

Yüklerin yönetilmesi ve karmaşıklığın azaltılması

İş yükü çok fazla olan veya küçük işletme BT ekipleri, güvenliklerini yönetilen güvenlik hizmeti sağlayıcılarına (MSSP’ler) yaptırmayı tercih ederek siber güvenlikle ilgili işlerin bir sonucu olarak yorgunluk olasılığını azaltabilir.

 

Dış kaynak kullanımının yanı sıra bireylerin alarm yorgunluğunu veya genel olarak tükenmişliği önlemek için kullanabilecekleri bazı teknikler de var:

 

  • Mola verin: Aşırı çalışmak, tükenmişliği daha erken yaşamanıza neden olur. Bu nedenle kendinize zaman ayırmaya ve molalar vermeye çalışın. Her iki saatte bir 15 dakika, ofis çalışanları için önerilen süredir, tabii ki 8 saat uyku ile birlikte.
  • Bazı görevleri otomatikleştirin: Çoğu zaman insanlar otomasyon kullanarak hayatlarını kolaylaştırabilecek belirli araçlardan haberdar olmazlar. Örneğin ESET PROTECT, yöneticilerin işletim sistemi ve ürün güncellemeleri, tarama, bilgisayar kapatma gibi belirli görevleri otomatikleştirmesine olanak tanıyarak güvenlik yöneticilerinin bant genişliğini serbest bırakır. Aynı şekilde, ESET Inspect’teki ESET AI Advisor da dahil olmak üzere ESET PROTECT modüllerinin yapay zekâya dayalı gücü, daha az kapasite kaynaklı stres faktörü sağlayarak üretkenliği ve verimliliği artırabilir.
  • Kapsamlı basitlik arayın: Çok sayıda önemli veriyi tek bir cam bölmede sunan kullanımı kolay bir ara yüze sahip olmak, BT çalışmalarını daha etkili hale getirmenin harika bir yoludur, bu nedenle sizi bunaltmak yerine basit kullanım modelleriyle kapsamlı koruma sunan ürünleri arayın.
  • Delege etmeyi öğrenin: Kıdemli BT uzmanlarının ortak şikâyetlerinden biri, meslektaşlarının yaptığı işin kalitesinden emin olamadıkları için işi delege etmenin zorluğu ve bu nedenle daha üst düzey görevlere odaklanmak yerine bunu yapmayı tercih etmeleridir. Ancak herkesin sınırlı bir bant genişliği vardır ve görevleri başkalarına devretmemek en iyi kıdemli çalışanı bile bunaltabilir.
  • Dış kaynak kullanımı: Tüm bu BT görevleriyle başa çıkamıyor musunuz? En azından BT güvenliğinizi bir MSSP’ye yaptırmayı düşünün, böylece BT ekiplerinin yükünü kısmen de olsa hafifleterek tükenmelerini zorlaştırın. Alternatif olarak, uyumlulukla ilgili gereksinimlerinize de yardımcı olabilecek bir MDR hizmeti ile mevcut güvenliğinizi güçlendirin.

Son olarak, tükenmişliğin kesinlikle işten kaynaklanması gerekmez; insan etkileşiminden kaynaklanan kaygı, depresyon veya dış çevreden gelen ve insan ruhu üzerinde etkisi olabilecek herhangi bir şey gibi birçok ek faktör olabilir. Bu gibi durumlarda, iş değişikliğinin bile çözemeyeceği bazı sorunlarla başa çıkmaya yardımcı olabileceğinden koçluğu da göz önünde bulundurun.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.