Gözde ışık parlamaları migren atakları öncesinde görülebildiği gibi retina yırtığı gibi ciddi göz problemlerinin de işareti olabiliyor. Retina gözün en iç kısmında bulunan, ışığın algılanmasını sağlayan sinir tabakası olarak biliniyor. Bazı durumlarda retina tabakasında yırtık oluşabiliyor. Yırtık oluştuğunda yırtık kenarından retinanın altına sıvı geçişi olup tıpkı bir duvar kağıdının kabarması gibi retina tabakası ayrılabilmekte ve görme kayıpları yaşanabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Nurullah Bulut, retina yırtıkları ile ilgili bilgi verdi. 

 

Göze inen perde veya ışık parlamalarına dikkat!

 

Retina yırtığı ve ayrılması olanlarda ortaya çıkan şikayetler; göze perde inmesi, ani ve kısa süreli ışık parlamaları ve göz önünde uçuşan cisimcikler olabilmektedir. Bazı hastalar retina tabakası yerinden ayrıldığında göz açıkken ayrılmış olan bölgeyi siyah görürken, göz kapatıldığında aynı bölgeyi parlak beyaz olarak tarif etmektedir. Ancak her ışık parlaması ve uçuşma şikayetinde retina yırtığı ve retina ayrılması görülmez. Göz içini dolduran, vitreus dediğimiz jöle kıvamındaki sıvının hareketi ile oluşan ışık parlamaları ve uçuşmalar da olabilmektedir. 

 

Retina yırtığı ve ayrılması olan hastalar damla damlatılarak göz bebeği büyütüldükten sonra biomikroskop muayenesi ile teşhis edilebilmektedir. Eşlik eden göz içi kanama gibi bazı durumlarda göz ultrasonu ile tanı kesinleştirilebilmektedir.  Retina yırtığı ve ayrılmasının zamanında teşhis ve tedavi edilmesi kalıcı görme kayıplarının önüne geçmektedir. 

 

Retina hasarının durumuna göre tedavi planlanıyor

 

Retina yırtığının yeri, büyüklüğü retina ayrılmasının eşlik edip etmemesi tedavi stratejisini belirlemektedir. Sadece yırtık olması durumunda lazer ile yırtık etrafının yapıştırılması sağlanabilmektedir. Şayet retina ayrılması da eşik ediyor ve yırtık üst kısımlarda ise göz içine gaz enjeksiyonu ve lazer ile tedavi yapılabilmektedir. Hastanın çocuk veya genç olması da tedavi şekline etki etmektedir. Çocuk veya gençlerde göz etrafına silikon bant yerleştirilmesi ile iyi sonuçlar alınabilir. Yırtık ve retina ayrılmasının üzerinden uzun zaman geçmesi durumunda retina yüzeyinde yara iyileşmesi cevabı olan bir membran (zar) tabakası oluşabilir bu doku retinanın kısalmasına ve tamamen ayrışmasına neden olabilmektedir. Böyle durumlarda ameliyat kaçınılmaz olmaktadır.

 

Vitrektomi ameliyatı sağlıklı bir görüş sağlar

 

Retina Dekolmanı ameliyatı için günümüzde altın standart vitrektomi ameliyatıdır. Vitrektomi ameliyatı ile göz içindeki yapışkan vitreus sıvısı alınıp yerine uygun sıvı verilip retina yerine tekrar yapıştırılmaktadır. Vitrektomi ameliyatı sonrasında yırtık bölgesine baskı uygulayıp yerinde durması için kimyasal gaz veya silikon verilmektedir. Gaz türüne göre 1-2 ay içerisinde göz içinden çekilirken silikon ayrı bir ameliyat seansı ile boşaltılmaktadır. Günümüzde tüm bu ameliyatlar gelişmiş teknolojik cihazlar ve aletlerle başarılı şekilde uygulanabilmektedir.

 

Vitrektomi ameliyatının teşhisten hemen sonra hızlı bir şekilde yapılması başarı şansını %95 oranında artırabilmektedir. Gözünde uçuşmalar olanlar, ışık çakmaları olanlar, 5-6 numaradan daha fazla miyopu olan kişiler mutlaka detaylı göz muayenelerini yaptırmalıdır. Kurum yağması görüntüsü ve gölgeli bir görme varsa retina yırtılması başlıyor demektir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.