Dün akşam saatlerinde Orta Doğu’da yükselen tansiyon sebebiyle kripto para piyasasının değeri %4’ün üzerinde azaldı.

Bitcoin 61.653 dolar, lider altcoin Ethereum 2.480 dolar seviyesinde işlem görüyor. Kripto para piyasasının toplam değeri 2,12 trilyon dolar. Bitcoin’in piyasa değeri 1,21 trilyon dolar, Ethereum’un piyasa değeri ise 298 milyar dolar. CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan bültende kripto para sektöründeki gelişmelere yer veriliyor.

 

Orta Doğu’daki gerilimin artmasıyla Bitcoin ETF’leri bir ayın en büyük çıkışlarından birini gördü

Orta Doğu’daki artan gerilim kurumsal yatırımcıları tedirgin etti. İran’ın İsrail’e düzenlediği füze saldırısının ardından Bitcoin fiyatı yaklaşık 4.000 dolar düşerek 60.315 dolara geriledi, ancak daha sonra 61.620 dolara toparlandı. Farside Investors verilerine göre 11 ABD spot Bitcoin ETF’inden toplam 242,6 milyon dolar çıkış gerçekleşti. Fidelity Wise Origin Bitcoin Fonu, 144,7 milyon dolarla en büyük çıkışı yaşarken, ARK 21Shares Bitcoin ETF’si 84,3 milyon dolarlık kayıp verdi. Bitwise Bitcoin ETF’den 32,7 milyon dolar, VanEck Bitcoin ETF’den 15,8 milyon dolar, Grayscale Bitcoin Trust’tan ise 5,9 milyon dolar çıkış oldu. Invesco, Franklin, Valkyrie, WisdomTree ve Grayscale Mini Bitcoin Trust fonlarında herhangi bir akış yaşanmadı. BlackRock iShares Bitcoin Trust, 40,8 milyon dolarlık girişle pozitif akış kaydeden tek fon oldu ve üst üste 15 gün boyunca çıkış yaşanmadı. Aynı zamanda, ABD’deki spot Ether ETF’lerinden de toplam 48,6 milyon dolarlık çıkış yaşandı. Grayscale Ethereum Trust, 26,6 milyon dolar, Fidelity Ethereum Trust ise 25 milyon dolar çıkışla toplam kaybın büyük bölümünü oluşturdu.

 

Bitwise, spot XRP ETF’si için başvuruda bulundu

Kripto endeks fonu yöneticisi Bitwise, yatırımcılara XRP tokenine doğrudan erişim sağlayacak bir spot borsa yatırım fonu (ETF) başvurusu yaptı. Bitwise Baş Yatırım Sorumlusu Matthew Hougan, başvuruyu doğrulayarak, “Bu Delaware’de bir trust kuruluşunun kaydıdır. Daha fazla detayı yarın paylaşacağız.” Açıklamasında bulundu. Bitwise XRP ETF adı altında yapılan başvuru, dün Delaware Eyalet Dairesi’ne sunuldu ve kayıtlı temsilci olarak CSC Delaware Trust Company gösterildi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) daha önce bir spot XRP ETF’si onaylamadı, dolayısıyla böyle bir onay alındığında bazı zorluklarla karşılaşılması muhtemel. SEC, Ripple’a karşı açtığı davada, şirketin XRP’nin kayıtsız bir menkul kıymet olduğunu iddia ederek, 1,3 milyar dolarlık yasa dışı satış gerçekleştirdiğini savunuyor. Öte yandan Grayscale yalnızca akredite yatırımcılara yönelik bir XRP “kapalı uçlu” fonu başlatmayı planladığını duyurdu. SEC yetkilisi Natasha Vij Greiner, spot Bitcoin gibi ürünlerin borsa yatırım fonu (ETF) olarak adlandırılmasının yanlış olduğunu, bunların borsa yatırım ürünleri (ETP) olarak adlandırılması gerektiğini belirtti. Greiner, bu ürünlerin 1940 Yatırım Şirketi Yasası kapsamında olmadığını ve bu nedenle aynı korumalar ile emanet hizmeti düzenlemeleriyle ilgili bazı konuların henüz netleşmediğini vurguladı.

 

Tarihsel olarak Ether’in getirileri ekim ayında Bitcoin’in gerisinde kalsa da analistler bu trendin değişebileceğine dair işaretler görüyor

Ekim ayında Ether’in ortalama getirileri Bitcoin’in gerisinde kaldı ancak QCP Capital analistleri, birçok türev yatırımcısının Ether’in bu ay daha iyi performans gösterebileceğine dair iyimser olduklarını belirtiyor. QCP Capital’e göre geçtiğimiz yıllarda Bitcoin ekim aylarında genellikle güçlü bir performans sergileyerek son dokuz yılın sekizinde ortalama %22,9 kazanç sağladı. Ether de genelde iyi bir performans sergilese de ekim ayı ortalama getirisi yaklaşık %5 civarında kaldı. Buna rağmen Ether için kısa vadeli piyasa yapısında olumlu işaretler var. QCP Capital, 11 Ekim’de sona erecek 2.800 dolar fiyatlı Ether alım opsiyonlarının son 24 saatte en çok işlem görenler arasında olduğunu belirtti. 11 ve 18 Ekim’de sona erecek toplam 63.600 alım opsiyon kontratının 167 milyon dolar değerinde olduğu ve 26.200 kontratın da 69 milyon dolar değerinde olduğu vurgulandı. Bu da yatırımcıların Ether fiyatının 2.800 doların üzerine çıkacağına dair beklentilerini yansıtıyor. Analistler Ether’in genelde yılın dördüncü çeyreğinde iyi performans gösterdiğini ancak altcoin piyasasında sonuçların daha değişken olduğunu belirtti.

 

Teknik Analiz

BTCUSDT

Bitcoin, 62.800 dolara kadar düşüş yaşayıp bu bölgedeki likiditeyi topladıktan sonra 63.661 dolardaki 200 günlük hareketli ortalamanın üzerine çıkmayı başardı. Ancak, Orta Doğu’da yaşanan gerginlik haberlerinin ardından satış baskısı arttı ve Bitcoin yeniden MA200’ün altına geriledi. İran’ın füze saldırısıyla birlikte satış baskısı daha da güçlenerek fiyatı 60.161 dolara kadar çekti. Bu noktada 60.550 dolardan geçen 30 günlük hareketli ortalamaya tutunmayı başaran Bitcoin, günü 60.700 doların üzerinde kapatmayı başardı. Teknik analiz sırasında Bitcoin 61.766 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Eğer Bitcoin bu seviyelerde gücünü koruyabilirse yeniden 63.661 dolardaki 200 günlük hareketli ortalamaya doğru bir yükseliş gerçekleştirebilir. Bu bölgenin hacimli bir şekilde kırılması durumunda, yükseliş 66.500 dolardaki aralığın orta noktasına kadar devam edebilir. Ancak, İran ve İsrail arasındaki gerilim artarsa Bitcoin’deki düşüş de derinleşebilir ve fiyat 57.500 dolara kadar geri çekilebilir. Bu seviyede tutunamazsa düşüş 52.500 dolara kadar devam edebilir.

ETHUSDT

Orta Doğu’daki gerilimin artmasıyla birlikte gelen satış baskısıyla Ethereum, 2.650 dolar seviyesinden satış yedi ve bu baskı sonucunda 2.415 dolara kadar geriledi. Ancak, 30 günlük hareketli ortalamada destek bulan Ethereum, şu anda 2.487 dolar seviyesinde işlem görüyor. Eğer bu seviyeden aldığı gücü koruyabilirse, fiyatın 2.700 dolara kadar yükselme potansiyeli var. Bu seviyenin üzerinde kalıcı bir kırılım gerçekleşirse, yükselişin 2.817 dolardaki direnç bölgesine kadar devam etmesi mümkün. Öte yandan, Orta Doğu’daki gerilimlerin artması durumunda Ethereum’da yeniden satış baskısı yaşanabilir ve fiyat 2.300 dolara kadar geri çekilebilir. Eğer bu seviyede de tutunamazsa, düşüş daha da derinleşerek 2.124 dolara kadar sürebilir.

SOLUSDT

Solana, 154 dolardaki destek bölgesini kaybettikten sonra 142 dolara kadar geriledi. Bu seviyeden aldığı destekle birlikte 149 dolara kadar bir tepki verdi. Teknik analiz sırasında Solana, 148 dolar seviyesinde işlem görüyor. Eğer bu seviyede gücünü koruyabilirse 154 dolardaki direnç bölgesine doğru bir yükseliş yapabilir. Bu bölgenin hacimli bir şekilde geçilmesi durumunda, yükselişin 163 dolara kadar devam etme potansiyeli bulunuyor. Ancak, Orta Doğu’daki gerilimlerin artması halinde Solana 140 dolara kadar bir geri çekilme yaşayabilir. Eğer bu seviyede destek bulamazsa düşüş 130 dolara kadar devam edebilir. 130 dolar seviyesinde tutunamazsa düşüş biraz daha derinleşerek 120 dolara kadar sürebilir.

 

Öne Çıkan Altcoinler:

Wormhole (W): Fiyatı $0,3209 son 24 saatte %4,89 ve 7 günde %28,99 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $744.159.875.

Conflux (CFX): Fiyatı $0,1862 son 24 saatte %1,41 ve 7 günde %15,20 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $826.307.440

Sui (SUI): Fiyatı $1,85 son 24 saatte %1,66 ve 7 günde %9,17 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $5.234.900.322

Mantra (OM): Fiyatı $1,27 son 24 saatte %0,92 ve 7 günde %11,82 yükseliş gösterdi. Piyasa değeri $1.079.900.943

Starknet (STRK): Fiyatı $0,3976 son 24 saatte %13,84 ve 7 günde %6,19 düşüş gösterdi. Piyasa değeri $771.168.621

Lido DAO (LDO): Fiyatı $1,15 son 24 saatte %12,89 ve 7 günde %6,83 düşüş gösterdi. Piyasa değeri $1.033.840.193

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Ulaşmış olduğunuz bu rapor kapsamındaki gerek sözel gerekse de görsel kripto para bilgileri, ulaşılabilen ilk kaynaklardan iyi niyetle ve doğruluğu, geçerliliği, etkinliği velhasıl her ne şekil ve surette olursa olsun herhangi bir karara dayanak oluşturması hususunda herhangi bir teminat, garanti oluşturmadan yalnızca bilgi edinilmesi amacıyla derelenmiştir. CoinTR, her an hiçbir şekil ve surette ön ihbara ve/veya ihtara gerek kalmaksızın söz konusu kripto para bilgilerini değiştirebilir ve/veya ortadan kaldırabilir. Genel anlamda bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olan işbu rapor kapsamındaki bilgilerde, CoinTR hiçbir şekil ve surette herhangi bir taahhüdünü içermediğinden, bu bilgilere istinaden her türlü özel ve/veya tüzel kişiler tarafından alınacak kararlar, varılacak sonuçlar ve oluşabilecek her türlü riskler bizatihi bu kişilere ait olacaktır. Hiçbir şekil ve surette ve her ne nam altında olursa olsun, her türlü gerçek ve/veya tüzel kişinin gerek doğrudan gerek dolaylı olarak uğrayacağı maddi ve/veya manevi zararı, kâr mahrumiyeti, velhasıl her ne nam altında olursa olsun uğrayabileceği zararlardan hiçbir şekil ve surette CoinTR sorumlu tutulamayacaktır.

 

CoinTR Hakkında

2022 yılında İstanbul merkezli hizmet vermeye başlayan CoinTR borsası, tanınan borsalarda tecrübe elde etmiş üst kademe yöneticilerin ve ürün geliştiricilerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş, alanında uzman ekip üyeleri ile Türkiye’nin lider borsalarından biri olmaya hazırlanmaktadır. Yakın zamanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan gelen yeni CEO’sunu ve resmi kurumlardan gelen diğer danışma kurulu üyelerini duyurarak sektöre güven veren bir giriş yapmıştır. Resmi mevzuatlara uygun hareket eden ve MASAK tarafından denetime tabi tutulan CoinTR, VakıfBank ve Ziraat Bankası gibi devlet bankalarıyla entegre çalışmasının yanı sıra global ölçekte yerli bir borsa olarak faaliyet göstermektedir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.