20. Filmmor’un “Yersiz Yurtsuz” bölümü, Ukraynalı yönetmen Alina Gorlova’nın, Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaştan iki yıl önce çektiği Bu Yağmur Asla Durmayacak filmiyle başlıyor. 19 ve 20 Kasım’da yersiz yurtsuzluğun zorluklarıyla baş etmeye çalışan kadınların hikâyelerini anlatan sekiz film izleyiciyle buluşacak. 20 Kasım saat 20.00’de yersiz yurtsuzluğun filmlerini yapan Yersiz Yurtsuz Sinemacılar online forumda bir araya gelecek.

 

20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali‘nde bu hafta, savaşla, düşüncelerinden dolayı tutuklanma riskiyle, zorunlu göçün bin bir yüzü, şiddetiyle, yersiz yurtsuzluğun zorluklarıyla baş etmeye çalışan kadınların hikâyelerini anlatan yersiz yurtsuzlukla baş etmeye çalışan kadınların hikâyelerini anlatan sekiz film izleyiciyle buluşacak. 20 Kasım saat 20.00’deki forumda ise, yersiz yurtsuz kalan ya da film yaptığı yeri yurdu sayan, yersiz yurtsuzluğu anlatan sinemacılar bir araya gelecek.

 

Yersiz Yurtsuz bölümü, Ukraynalı yönetmen Alina Gorlova’nın, 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaştan iki yıl önce çektiği Bu Yağmur Asla Durmayacak / This Rain Will Never Stop filmiyle açılacak. Güvenli bir gelecek arayan herkesi, savaş ve barış döngüsü üzerine düşünmeye davet eden siyah-beyaz film, 19 Kasım Cumartesi günü saat 16.00’da gösterilecek.

 

Sürgün hikâyeleri

19 Kasım’da saat 18.00’de Carol Mansour’un Filistin’i İşlemek / Stitching Palestine adlı belgesel filmi var. Göçmen işçiler, mülteciler, çevre sorunları, engelli hakları, savaş, çocuk işçiliği gibi konularda çektiği belgesellerle pek çok ödüle değer bulunan yönetmen, bu filminde farklı yaşam koşulları ve mesleklerden 12 Filistinli kadının sürgün hikâyelerini anlatırken Filistin nakışlarını birbirine bağlıyor.

 

19 Kasım saat 20.00’de üç film gösterilecek. Süheyla Schwenk’in Hayat / Jiyan, Buse Yıldırım’ın Hayalet / Ghostly ve Özlem Sarıyıldız’ın Almanya’ya Hoş Mu Geldik? / Welcomed to Germany? filmleri art arda izleyiciyle buluşacak. 

 

Süheyla Schwenk’in birçok festivalden ödülle dönen filmi Hayat / Jiyan Almanya’daki yakınlarının evine sığınarak iltica taleplerinin kabulünü bekleyen genç bir çiftin yüz yüze kaldığı zorlukları sarsıcı bir dille anlatıyor. Buse Yıldırım’ın kısa filmi Hayalet / Ghostly, Gezi sonrası Almanya’ya göç edenlerin hikâyelerini, göçmen olmanın zorluklarını, bir yerde istenmeyen olmakla başka bir yerde hayalet olmak arasında sıkışmışlıklarını konu alıyor. Özlem Sarıyıldız’ın Almanya’ya Hoş Mu Geldik? / Welcomed to Germany? adlı kısa filmi ise çalışabilmek, güvende olabilmek için Almanya’ya göçenlerin, Türkiye’nin kaybedip Almanya’nın “kazandığı” insanların kesişen, karşılaşan, benzeşen hikâyelerini izleyiciyle paylaşıyor.

 

20 Kasım Pazar günü saat 16.00’da Adar Bozbay’ın; hukuksuzca tutuklanmasından sonra Türkiye’yi terk ederek Almanya’da sürgün hayatı yaşayan yazar Aslı Erdoğan’ın edebiyatına ve onu bugüne getiren yolculuğa tanıklık eden Bitmemiş Cümleler / Incomplete Sentences filmi var. Ardından, Jessica Kraatz’ın 2021 yapımı kısa filmi Minimal Hayat / Small Life gösterilecek. Film, huzurevine girmeye hazırlanan ya da hazırlanamayan bir kadının, bu gidişin iş yükünü üstlenmiş kızı ve torunuyla geçirdiği zor anlardan bir kesit sunuyor.

 

Aynı gün 18.00’de Mijke de Jong’un, Afganistan’dan gelirken, Türkiye-İran sınırında, ailelerinden ayrı düşen Zehra ve Fatima adlı ikiz kız kardeşlerin, kaçakçıların ve uyuşturucu satıcılarının dünyasında hayatta kalma mücadelesini anlatan 2022 yapımı Yol Boyunca / Along The Way adlı filmi gösterilecek.

 

Filmmor Online

20. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ndeki filmler filmmoronline’a kayıt ve rezervasyon yaptırarak Türkçe altyazı ile; forum ve söyleşiler simultane çeviri ile ücretsiz izlenebilir.

 

PROGRAM

19 Kasım Cumartesi
16.00     Bu Yağmur Asla Durmayacak / This Rain Will Never Stop
18.00     Filistin’i İşlemek / Stitching Palestine
20.00     Hayat / Jiyan
              Hayalet / Ghostly
Almanya’ya Hoş Mu Geldik? / Welcomed to Germany?

 

20 Kasım Pazar
16.00     Bitmemiş Cümleler / Incomplete Sentences
              Minimal Hayat / Small Life
18.00     Yol Boyunca / Along The Way
20.00     Forum: Yersiz Yurtsuz Sinemacılar / Displaced FilmMakers

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yazar
Yazar
Twitter Facebook Google Linkedin Flickr YouTube

BENZER YAZILAR
YORUMLAR
SİZ DE CEVAP YAZABİLİRSİNİZ
Bu yazı hakkında görüşünüzü belirtin.

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.